Állagmegóvás és költségcsökkentés: ezek indokolják a családi házak homlokzati felújítását

2022.06.02
A felújítások időszakának számító tavaszi és nyári hónapokban gyakran kerül szóba a homlokzati korszerűsítés, a családi házak hőszigetelése. E téren sajnos jelentős elmaradásban vagyunk a környező országokhoz képest. A hazai ingatlanállomány nagy része nem megfelelően hőszigetelt, ez pedig a rezsiköltségeken is megmutatkozik. Nemcsak a családi ház megjelenése miatt érdemes a homlokzati hőszigetelésben és felújításban gondolkodni, hanem az energiafelhasználás csökkentése és az ingatlan értéknövekedése kapcsán is.

Apropó, energia! A fűtéshez, hűtéshez felhasználta energia egyre magasabb árkategóriát képvisel, és várhatóan- minden törekvés ellenére is-, továbbra sem lesz olcsóbb a gáz, az elektromos energia. A további pazarlás szintén elkerülhető azzal, ha a családi ház szigetelése a megfelelő minőségben megy végbe.
 
Tudta, hogy a társasházi lakások homlokzata nagyobb arányban van szigetelve, mint a családi házaké? Fontos információ az is, hogy nem elég kizárólag a homlokzati szigeteléssel foglalkozni, ugyanis a nyílászárók állapota, valamint a mennyezet és a pincefödém szigetelése egyaránt hozzájárul az optimális belső mikroklíma megfizethető áron történő megteremtéséhez. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a családi házak hőszigetelése messze nem halad abban az ütemben, ahogyan arra szükség lenne. Ebben a költségek, a homlokzat állványozásával járó kiadások, sőt, aktuálisan az egyre növekvő alapanyag árak is fontos szerepet játszanak.
 
Falusi CSOK: ez lehet a megoldás? 
 
A falusi CSOK elnevezéssel már 2019 második felétől találkozhatunk. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény e formája bizonyos településeken a családi házak korszerűsítésére, hőszigetelésére is igényelhető a vállalni kívánt gyermekszám függvényében. Miért fontos ez? Az érintett kistelepülések jelentős elmaradásban vannak az ingatlanok hőszigetelését illetően. A környező országokban a családi házak sokkal nagyobb arányban szigeteltek, mint hazánkban. Míg például Lengyelországban ez a szám 60%, addig Ausztriában 80%. Jól látható tehát, hogy van hova fejlődnünk e területen is.
 
15-20 cm lenne az ideális hőszigetelési vastagság? 
 
A hőszigetelés mértéke és minősége nagymértékben függ attól, hogy milyen vastag szigetelésre esik a választás. Míg néhány évvel ezelőtt a 8-10 cm számított átlagos hőszigetelési vastagságnak hazánkban, addig napjainkra ez egyértelműen a 12 cm-es irányba mozdul. A cél a magyarországi ingatlanok esetében a legalább 15 cm-es vastagság elérése, ami a környező Csehországban és Szlovákiában már megvalósított.
 
Fontos ugyanakkor tudni, hogy kizárólag a hőszigetelő anyag vastagsága még nem jelent garanciát az optimális hőszigetelés megteremtésére. A grafitos hungarocell ugyanis 20-30%-kal vékonyabb, mint a hagyományos, fehér színű hungarocell, mégis azonos szigetelés biztosítható használatával.
 
Ne feledkezzünk meg a homlokzati vakolatról sem.
 
Egy beruházás során az anyagár körülbelül 25-30%-t teszi ki a jó minőségű díszvakolat, ezért elvárjuk, hogy legalább 20 évig ékes dísze legyen az ingatlanunknak. Cégünknél 4 márkából 3-3 féle vakolat közül választhat. REVCO színpostán keresztül ingyenes, BAUMIT 1,5kg-os kiszerelésben, 1860Ft-os áron, ingyenes szállítással színmintát biztosítunk a vevőink részére.
 
Cél az energiapazarlás megszüntetése
 
Az energiaválság kifejezés nem ismeretlen a mai kor embere számára. Az energiaárak növekedését az élet számos területén tapasztalhatjuk. Jogos igény tehát az, hogy a homlokzati hőszigetelés kifogástalan minőségben, minél gyorsabban megvalósuljon. Ezt az egyre növekvő alapanyagárak is sürgetik, ezért minden korábbinál többen igyekeznek átfogó hőszigetelésbe kezdeni. A homlokzati szigetelőanyagok alkalmazása mellett a régi nyílászárók cseréjére is fokozott figyelmet érdemes fordítani. Az így csökkenthető energiafelhasználás a környezetvédelem tekintetében sem elhanyagolható tényező.