Dűbelek

A szigetelés dübelezése: A tartós és hatékony hőszigetelés titka.

A homlokzati hőszigetelő rendszerek sikerének kulcsfontosságú eleme a megfelelő dübelek kiválasztása. Nem mindegy milyen típusú és méretű dübelt használunk, hiszen a szigetelőanyag fajtája, a falszerkezet típusa és a külső behatások (pl. szélterhelés) is befolyásolják a dübelekre nehezedő terheket. A helytelenül megválasztott dübelek nem csak a szigetelés hatékonyságát rontják, de akár komoly károkat is okozhatnak a homlokzaton.

A leggyakoribb dübel típusok:

  • Műanyag beütőszeges: Ezek a legolcsóbb dübelek, EPS szigetelésekhez használhatók. Könnyen beütőek kalapáccsal, de gyengébb tartást biztosítanak, mint a fém dübelek.
  • Fém beütőszeges: Erősebbek a műanyag dübeleknél, és nehezebb szigetelőanyagok (kőzetgyapot, grafit szigetelés) rögzítésére alkalmasak. Többféle anyagból készülhetnek (acél, rozsdamentes acél, alumínium).
  • Hőhidalt fémszeges dübelek: Műanyag tokkal rendelkeznek, ami csökkenti a hőhidat és a hőveszteséget. Kőzetgypot hőszigetelő anyagokhoz.
  • Szigetelés rögzítő tárcsák: Nagy felületű tárcsák záró kupakkal, melyek EPS és XPS szigetelésekhez használhatók hőszigetelő lapok fa, könnyű szerkezetes épületek falazatához.