Az ingatlanok energetikai felújítása fontosabb, mint valaha!

2022.06.28
Az energiaválság kifejezés ma már senkinek sem ismeretlen. Gondoljunk csak az üzemanyag-árakra, és az ársapka elmaradása utáni horror költségekre! A téma természetesen sokkal inkább figyelmet érdemel a gázfelhasználással és ezzel együtt a földgázimporttal összefüggésben.

A világpolitikai helyzet egyértelműen világossá tette, hogy Európa energiafüggőségét csökkenteni kell, és korszerű megoldásokkal másféle rendszerekre szükséges áttérni. Nemcsak az energia előállításának módjával csökkenthető a függőség, hanem a felhasznált mennyiség csökkentése is fontos szerepet tölthet be ebben. Ennek módja az ingatlanok energetikai felújítása. Megfelelő minőségű és minősítésű EPS és Grafitos hőszigetelő rendszerekkel, kiváló minőségű időtálló homlokzati vakolatok használatával.

Tartós rezsicsökkentés plusz pénz nélkül

A rezsicsökkentés folyamatos kampánytéma, és a szükséges erőforrások előteremtése ma aktuálisabb, mint valaha. Hazánk energiafüggetlensége és a rezsicsökkentés egyaránt kívánatos témák, és jelenleg az energia megtakarítása mellett sem mehetünk el. A fogyasztói szokások alapjaiban nem változnak sokat, ezért a körülmények korszerűsítése kerül inkább fókuszba. A komplex energetikai korszerűsítés ideális megoldást kínál arra, hogy a földgáz szükséglet éves szinten akár ötödével csökkenthető legyen. A Természetvédők Szövetsége szerint a földgázimportot negyedével lehetne csökkenten ilyen módon az évtized végéig. További előnye az ingatlanok ilyen irányú korszerűsítésének, hogy kevesebb energia szükséges a fűtéshez és a hűtéshez, ez pedig egyértelműen megmutatkozik a háztartások kiadásain. A Magyar Természetvédők Szövetsége több mint 100 hazai szervezet közössége. Fő céljuk a fenntartható fejlődés és ezzel együtt az egészséges környezet megteremtése.

A gázfogyasztás 35 százalékát a lakossági igény teszi ki

Tudta, hogy a hazai háztartások 60%-a gázzal fűt? Ez 2,8 millió otthon. Esetükben az ingatlan energetikai korszerűsítése nagymértékben hozzájárulna az elfogyasztott mennyiség csökkentéséhez. Nemcsak a hőszigetelésre érdemes hangsúlyt helyezni, hanem a nyílászárók cseréjére és persze a fűtési rendszer korszerűsítésére is. A megújuló energiát felhasználó rendszerek ma már nem csak a passzívházak esetében kerülnek középpontba, hanem az ingatlanok felújítása során is megéri kihasználni a rendelkezésre álló lehetőségeket. Homlokzati hőszigetelés.

Cél a komplex energetikai korszerűsítés

Az MTVSZ szerint az ingatlanok energetikai korszerűsítése az energiafüggőség és a földgáz felhasználás csökkentése mellett a munkaerő-piaci mozgásokat is előnyösen befolyásolná. A hazai építőiparban új munkahelyeket teremtene a nagymennyiségben elvégzendő energetikai felújítás. Ez utóbbi a gazdasági helyreállításban is fontos szerepet töltene be. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az állami támogatási rendszerbe elsősorban az alacsony jövedelmű háztartásokat kellene felvenni, akiknek vissza nem térítendő támogatás keretein belül biztosíthatná az állam a komplex energetikai felújítás lehetőségét. A szövetség egyfajta körforgásos rendszert javasol, mely szerint a visszatérítendő támogatásokban részesülőktől beérkező összegeket utána újabb családok és lakóközösségek igényelhetnék.