Baumit Open rendszerek-Gyakran ismételt kérdések

2024.04.25
Mikor ajánlott az Open szigetelés használata? A Baumit Open polisztirol lemezek ideálisak ismeretlen összetételű, vegyes vagy speciális (pl. vályog, pórusbeton) falszerkezetekhez, ahol a páratechnikai ellenőrzés nehézséget okoz. Ezen kívül új építések és belső felújítások esetén is ajánlott a használatuk, hogy a falakban lévő nedvesség mielőbb eltávozhasson.

Baumit Open rendszerek: Gyakran ismételt kérdések

Mi az a pára?

A pára apró vízcseppekből álló sokaság a levegőben, melyek nem láthatók szabad szemmel. Gázként viselkednek, nyomást fejtenek ki a környezetükre, és az alacsonyabb nyomású helyek felé vándorolnak.

Páraáteresztés

Hogyan befolyásolja a pára a közérzetünket?

A magas páratartalom kedvező környezetet teremt a gombáknak, melyek allergiás tüneteket, asztmát és bőrirritációt okozhatnak, valamint megterhelik az immunrendszert. Az alacsony páratartalom porral és szennyeződésekkel terheli a légzési utakat, irritálja a szemet és a bőrt, és növeli a vírusfertőzések kockázatát. Az ideális páratartalom 40-60% között van.

Mit jelent az, hogy egy falszerkezet "lélegző"?

A "lélegző" kifejezés a páraáteresztésre utal. A valóságban a "lélegző" szerkezetek nem kívánatosak, mert ez azt jelentené, hogy a levegő akadálytalanul áramolhat rajtuk keresztül. A páraáteresztő szerkezetek lehetővé teszik a pára vándorlását a falakon keresztül, miközben megakadályozzák a víz bejutását.

Miért lehet veszélyes a pára és a páravándorlás?

A pára a hidegebb levegőben kicsapódhat, ami penészedéshez vezethet. Ez nem csak esztétikai problémát jelent, de allergiás tüneteket és légúti megbetegedéseket is okozhat. A páravándorlás során a falakban felhalmozódó nedvesség károsíthatja a szerkezetet.

"Becsomagolhatom" a házamat a hőszigeteléssel?

A polisztirol hőszigetelés nem "zárja le" teljesen a házat, és a falakon keresztül továbbra is kis mértékű páravándorlás lehetséges. A modern épületekben a szellőzés a páratartalom szabályozásának fő módja.

Open Grafitos hőszigetelő rendszer

Baumit open hőszigetelő rendszerek szerepe. Mire kell figyelni a homlokzatok esetében?

Fontos, hogy a homlokzati szerkezet páratechnikailag kifelé nyitott legyen. Ez azt jelenti, hogy a külső rétegeknek páraáteresztőbbnek kell lenniük, mint a belső rétegeknek. Így a pára a falakon keresztül kifelé haladva nem fog kicsapódni.

Hogyan működik az Open szigetelés?

Az Open hőszigetelő lemezek hagyományos EPS anyagból készülnek, de 5x5 cm-es lyukakkal vannak perforálva, melyeken keresztül a pára akadálytalanul távozhat. Ez a megoldás háromszoros páratechnikai biztonságot nyújt a hagyományos EPS lemezekhez képest.

Open hőszigetelő lemezek

Open hőszigetelő lemez előnyei?

  • Jó páraáteresztő-képesség: Az Open rendszerek egyesítik az ásványgyapot szigetelések előnyeit (jó páraáteresztés) és az EPS polisztirol rendszerek kedvező tulajdonságait (kedvezőbb ár, könnyű kivitelezés).
  • Páratechnikailag kifelé nyitott szerkezet: Az OpenTop páraáteresztő vékonyvakolat és az OpenContact ragasztótapasz kiváló páraáteresztő-képessége biztosítja a pára akadálytalan távozását.