Csökkentsd otthonod energiafelhasználását! Mutatjuk, hogyan érdemes!

2022.10.14
Az energiafelhasználás és a megfizethetőség szoros kapcsolatban állnak egymással. A válság egyik jele az egyre növekvő árak és a mind inkább változó életminőség. Meg kell változtatnunk gondolkodásunkat? Tényleg a fogyasztás csökkentése az egyetlen módja a takarékoskodásnak?

Az önkormányzatok és a vállalkozások már szembesültek azokkal a nehézségekkel, melyeket a piaci árak jelentenek. A háztartások esetében sem várat magára sokat a dolog, hiszen a korszerűtlen ingatlanoknál gyorsan jelentkezik majd a rezsicsökkentett ár átlépése és az ezzel járó anyagi teher.
 
Tudtad, hogy világszinten az energiafelhasználás harmada megy el arra, hogy az ingatlanokat hűtjük és fűtjük? A jelenlegi energiaválság felhívta a figyelmet arra, hogy ez az összeg bizony csökkenthető, sőt, csökkenteni is kell azt. Itt ér össze a fenntartható fejlődés és a gazdasági, politikai környezet kiváltotta energiaárak emelkedése.
 
Újragondolt megoldások az energiatakarékosság érdekében
 
Nem kérdés tehát, hogy a cél a felhasznált energia mennyiségének csökkentése, vagy az energiamix átalakítása. A háztartások közül, akik csak tehetik, a gáz helyett egyéb alternatívát néznek. Az elektromos áramot használó készülékek minden korábbinál nagyobb érdeklődésre tartanak számot. Tulajdonképpen nincs annyi szakember, ahányra szükség lenne a klímaszerelés területén, de a fűtőpanelek és az olajradiátorok iránt is nagy kereslet mutatkozik. A tűzifa újra játszik az energiamixben, és ma már azok is nagymennyiségben vásárolják fel a fát, akik egyébként még fűtésre alkalmas eszközzel sem rendelkeznek. A lakásfelújítási munkálatok között vezető helyet foglal el a kandalló kiépítése, a kéményrendszer korszerűsítése.
 
Hőszigeteléssel a takarékoskodás szolgálatában
 
Nem csak eddigi szokásainkat kell viszont megváltoztatnunk, hanem az ingatlan átalakítása, hőszigetelése is fókuszba kerül. Nem véletlen, hiszen az utólagos hőszigeteléssel az energiafelhasználás akár 15-18%-kal csökkenthető lenne. Ez pedig nem elhanyagolható szempont akkor, amikor rendkívüli méretekben emelkedik az energiahordozók ára.
 
Ha a hőszigetelés kerül szóba, akkor nemcsak a homlokzatra érdemes fókuszálni, hanem a padlásra, a falak belső felületére, sőt, a pincefödémre is. Mindez azonban akkor teljesedhet ki, ha nem feledkezünk meg a nyílászárókról sem, ugyanis a hő az ablakokon keresztül is nagymértékben távozik.
 
Amennyiben marad a korábbi fűtési rendszer, akkor a fűtőtestek szakemberrel történő átnézetése nélkülözhetetlen. Ezzel a fűtés hatékonysága javítható, éppen úgy, mint a kondenzációs kazán alkalmazásával.
 
A fenntarthatósági szempont sem mindegy!
 
Az energiafelhasználásra nem csupán úgy érdemes gondolni, mint a családi kasszát jelentősen megterhelő területre. Minél több energiát fogyasztunk, annál nagyobb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után. A bolygón jelenleg uralkodó trendek egyértelműen rossz irányba mutatnak. Elég csak a nyáron uralkodó tikkasztó hőségre és aszályra gondolnunk. Az erdőtüzekkel tovább nő az üvegházhatás, ez pedig egyfajta ördögi körként hozza maga után a további klímaváltozást. Az egyre inkább kiszámíthatatlanná váló időjárás a mezőgazdaságra, az infrastruktúrára és a lakóingatlanokra egyaránt káros hatással van. Az időjárási anomáliák mind gyakoribbá válnak majd, éppen ezért az energiafelhasználás mérséklése már csak az élhetőbb környezet érdekében is rendkívül fontos. Az időjárás ellen érdemes védekeznünk egy tartós homlokzati vakolattal is, mivel hosszantartó esztétikus megjelenést kölcsönöz az ingatlanunk számára. 
 
Rövid megtérülési idő
 
Hazánkban a korszerű, szigetelt ingatlanok száma még az egymilliót sem éri el. Nem ritka, hogy a falazat már olyan állapotban van, hogy egyáltalán a szigetelést sem bírná el, tehát az energetikai korszerűsítés komoly kihívások elé állítaná a tulajdonosokat. Tény viszont, hogy szép számmal vannak olyan ingatlanok, melyeknél a homlokzati szigetelés és a nyílászárók cseréje minden gond nélkül megvalósítható. Mindez ugyan beruházást tesz szükségessé, de a megtérülési idő jelentősen rövidül a jelenlegi energiaárak mellett.
 
Minőségi megoldások a hőszigetelésben
 
Az energiaárak várhatóan nem csökkennek a jövőben, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségű szigetelés kerül a homlokzatra. Minél jobban odafigyelsz annak megválasztására és a szakszerű kivitelezésre, annál több energia megtakarítás érhető el, vagyis gyakorlatilag több marad a pénztárcádban.
 
Ma már nem elegendő az egykor alkalmazott 10-12 cm-es szigetelés, helyette legalább 15-20 cm-ben érdemes gondolkodni. A hagyományos, fehér színű polisztirol hőszigetelés mellett a grafitos szigetelés is remek választás, ráadásul így ugyanazt a szigetelést vékonyabb réteg felhelyezésével lehet elérni. Egyfajta alternatívát kínál a kőzetgyapot szigetelés, melyből a kétrétegű legalább 10%-kal megdobja a hőszigetelő képességet. A kőzetgyapot egyébként a hangszigetelés terén is bizonyított már, tehát forgalmas utak mentén levő ingatlanok homlokzati szigetelésére már csak emiatt is kitűnő választásnak bizonyul.
 
A sokat emlegetett 20 fokos beltéri hőmérséklet csak kb. 3-4 fokkal kevesebb annál, mint amennyit megszoktunk. Fontos tudni azonban, hogy akár ennyivel is 7%-os energia megtakarítás érhető el. Egy meleg pulcsi mindig jól jön, és a megfelelő szigeteléssel, fűtési megoldásokkal kényelmetlenség nélkül vészelhető át a téli időszak. Megéri új megoldásokban gondolkodni, főleg akkor, ha sokat tartózkodsz otthon, és szeretnéd komfortosan érezni magad. Egy vastag függöny, shaggy szőnyeg, mamusz, vagy például a nyílászárók réseihez ragasztható tömítőanyag szintén átmeneti, de hasznos választásnak bizonyul. Ha pedig hőszigetelést, korszerű fűtésrendszert alakítanál ki, akkor érdemes szakemberhez fordulni, aki az ideális alapanyagok és készülékek kiválasztásában is segítséget nyújt.