Grafitos Hőszigetelő rendszerek. Miért éri meg ilyet választani!

2022.06.12
Építkezés, lakásfelújítás alkalmával, előbb vagy utóbb biztosan szembesülünk azzal a helyzettel, hogy a hőszigeteléshez használatos alapanyagokról kell dönteni. Ilyenkor rendszerint a hagyományos fehér és a grafitos adalékanyaggal ellátott megoldás kerül szóba. Miért érdemes ez utóbbit választani? Milyen előnyöket várhatunk tőle?

EPS vagy XPS?

A keményhab szigetelő anyagok alapvetően kétféle típusban elérhetőek. Az expandált (EPS) és XPS (extrudált) megoldásokkal találkozhatunk a szaküzletekben, webáruházakban. Bár mindkettő kőolaj alapú, de a felhasználás helyét és a gyártási technológiát illetően is eltérő jellemzőkkel bírnak. Az EPS táblák nedves helyekre, magas páratartalom esetében nem ajánlottak, ugyanis kevésbé szellőznek jól. Homlokzati szigetelés, valamint tetők esetében viszont kifejezetten jó választásnak bizonyulnak. Az XPS már egy nehezebb és tömörebb szigetelőanyag. Jellemzőiből adódóan nyomásállósága, ütésállósága jobb, sőt, a nedvességnek is jobban ellenáll. Bár magasabb árkategóriát képvisel, de ezért cserébe olyan kritikus helyeken is gond nélkül használhatjuk, mint a pince és a lábazat.

Grafitos hőszigetelés: hallottál már róla?

Ha a hungarocell szigetelés esik szóba, akkor a legtöbben a fehér színű szigetelőanyagra asszociálnak. Pedig létezik az un. grafitos formája is. Ez vékonyabb rétegben alkalmazható, és hagyományos társával összehasonlítva, annál 25%-kal jobb hőszigetelést biztosít. Kiválóan alkalmas olyan felületekre, ahol helyet szeretnénk spórolni, vagy egyszerűen az építészeti kialakításból adódóan nem férne el a fehér változat. A grafitport tartalmazó expandált polisztirol hőszigetelő nagyon könnyű, éppen ezért egyszerűen lehet dolgozni vele. Mivel sötét színnel rendelkezik, ezért mind a tárolás, mind a felhasználás során érdemes óvatosnak lenni vele. Könnyen felmelegszik, és az egyébként is forró felületen a ragasztó is gyorsabban köt. A gyártók azonban már ezekre a problémára is megoldást találtak. Olyan grafitos szigetelőanyagok is elérhetőek napjaink kínálatában, melyek a fény egy részét visszaverik, és így a felmelegedés, valamint az ebből eredő problémák is részben kiküszöbölhetőek. A grafitos megoldás előnyei messze meghaladják a felhasználás során megkövetelt nagyobb odafigyelés negatívumait.