Külső hőszigetelés de mikor?

2024.02.28
Külső hőszigetelés de mikor? Sokak által feltett jogos kérdésekre keressük a megfelelő választ, hogy melyik az az évszak amelyik a legalkalmasabb a kivitelezés elkezdése.

Mikor vágjunk bele? Gondoljuk át!

Milyen munkákra készüljünk, döntéseket kell hoznunk, hogy az erre szánt pénz a legjobb és a számunkra a legmegfelelőbb anyagok felhasználásával hasznosítsuk, Ha az energiahatékonyság növelése a cél szakemberek segítségével kell dönteni, hogy milyen munkákkal érdemes kezdeni? Nagyon fontos szempont, hogy mindenképpen gondolkodjunk rendszereben a homlokzati hőszigetelés választásánál.


Anyagköltség kalkulátor!


Mikor kezdjük a külső hőszigetelés munkálatait?

A kivitelezés elkezdésének időpontja tavasz és az ősz. A szigetelések ragasztásához cementet tartalmazó vízzel hígítható anyag szükséges, ezeknek az anyagoknak felhasználása +5 oC és +25 oC között a legoptimálisabb. Sem a nagy nyári forróságban, mert gyorsan távozik a nedvesség az anyagból idő előtt megköt, aminek következtében a felület megrepedezik, ezáltal leválhat a homlokzatról. Téli hidegben a fagyásveszély jelenti a gondot. 


Az egyik probléma a magas páratartalom, a sűrű csapadék (esőzés) az erős szél és a reggelente jelentkező köd. Sajnos ebben az esetben a gondosan kivitelezett felület (a homlokzati vakolatoknál a legnagyobb probléma) + nedvességhez juthat, meg hígul nem szárad vagy időben kitolódik a száradás, gyengül az anyagminőség. A másik nagy probléma forrás a szél, ami miatt a száradási idő lerövidül, mikró repedéseket hozva létre a felületen, ami ugyan csak a minőség rovására megy. A repedéseken bejutó víz később megfagyhat és málladozni fog. (betáskásodik). 


Kivitelezési hiba


A ragasztás és a homlokzat színezése esős, párás, szeles időben nem szabad. Ha már kicsúsztunk az időből a hőmérséklet csökkenése miatt, (nyakunkon a tél) mindenképpen törekedjünk, hogy a külső oldali szigetelés felületét a ragasztótapaszba ágyazott üvegszövet háló rétegrendjénél fejezzük be. A színező vakolat felhordása akár áttolódhat a tavaszi időszakra. 

Van megoldás! Miért és mivel védjük a felületet?

A szigetelések kivitelezésénél családi házaknál gyakran állvány használata szükséges. Az állványrendszerek segítségével megvédhetjük a felületet a tűző nap sugaraitól, ha árnyékoló hálót húzunk a homlokzat elé. Evvel elkerülhető (gyors száradás) egyik jelensége az úgynevezett (atomvillanás) jelensége, lebontott állvány körvonalai meglátszanak.  A téli hidegben a takarófólia használatával, a fólia alatt meleg levegő befúvás rásegítéssel elérhetjük az optimális száradási hőmérsékletet.


Homlokzat árnyékolás


Fontos a hőszigetelés és a jó ár, amit nálunk megtalál!