Megjöttek a csok plusz részletszabályok 2024

2024.01.02
Megjelent a 2024. január 1. induló CSOK plusz részletszabályai,amit most társadalmi egyeztetésre bocsátott a kormányzat.

CSOK PLUSZ kormányrendelet >>>

  • A lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz.
  • A támogatott hitel indulóköltségeit is felülről korlátoznák a rendeletben, amelyek nem haladhatnák meg a 300 ezer forintot.
  • A csok plusszal továbbköltöző családoknak a meglévő ingatlanukat nem kötelező eladni, viszont a következő otthonuk értékének magasabbnak kell lenni a jelenleginél.
  • Korábbi csok-igénylők is élhetnek a csok plusszal, de csak ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó csok összegét visszafizették. (forrás:forbes)

CSOK PLUSZ 2024 KALKULÁTOR 2024 >>>

A kalkulátor a bekért adatok alapján megvizsgálja, hogy az ingatlan értéke, az érdeklődő kora, családi állapota, nettó jövedelme és a vállalt gyermekek száma alapján jogosult-e a támogatott hitelre. Ha pedig igen, akkor azt is, hogy milyen havi törlesztőkre és teljes visszafizetésre számíthat, így segítve azokat, akik elvesztek a folyamatosan megszűnő és változó családtámogatási formák tengerében.(forrás:forbes)

Verseny lesz

A max. 3%-os kamat miatt

lesznek olyan bankok, amelyek 3 százaléknál alacsonyabb kamattal kínálják majd a támogatott lakáshiteleket, elemezte a Forbes.hu-nak küldött közleményben Korponai Levente. Szerinte már a háromszázalékos kamat is nagyon kedvező a jelenlegi piaci környezetben, de az ennél alacsonyabb kamat majdnem példátlannak mondható, utoljára az MNB Zöld Otthon Programja volt ilyen kedvező hitelkonstrukció. Kérdés, hogy most hogyan reagálnak majd a bankok, hiszen a kamattámogatást a 3%-os kamatig finanszírozza az állam, ha ennél olcsóbban nyújtanának hitelt a bankok, azt már nekik kell kigazdálkodniuk.

A portálok szerint a csok pluszos ügyfelekért folyó banki verseny azért is lehet kiélezett, mert a támogatott hitel indulóköltségeit is maximalizálná az állam 300 ezer forintban. Ezen felül már csak az értékbecslés és a helyszíni szemle díját számíthatnák fel.

Amire figyelni kell

A jogszabálytervezetben az ingatlan minimális alapterületéről kapcsolatos részek megegyeznek a 2016 óta érvényben lévő csok szabályokkal. A társasházi lakások minimális alapterülete 40-60 négyzetméter, a családi házaké 70-90 négyzetméter kell, hogy legyen a gyermekek számától függően.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője megjegyzi, hogy a csok pluszos otthonok maximális alapterülete nincs korlátozva, viszont a megvásárolt ingatlan vételára nem haladhatja meg a 150 millió forintot, első közös otthon esetében pedig a 80 millió forintot.(forrás:forbes)