Padlás és tetőtér Szigetelés

2024.07.06
Padlás és tetőtér szigetelése: Komplett útmutató a hőmérséklet-komfort és az energiahatékonyság növeléséhez

A régi házak tetőtereinek és padlásfödémeinek szigetelése kulcsfontosságú lépés az energiahatékonyság javítása és a lakókomfort növelése érdekében. A modern szigetelőanyagok, mint a kőzetgyapot és az ásványgyapot a gipszkarton használatával, lehetővé teszik, hogy a tetőtereket akár lakótérként is használjuk.

Miért fontos a padlás szigetelés?

A szigetelés nélküli padlásfödém a hő távozásának egyik legfőbb forrása lehet egy épületben. Kiemelt fontosságú az épület hőveszteségének csökkentése szempontjából. Különösen fontos a régi házak esetében, ahol a hőszigetelés gyakran hiányzik vagy elavult. A korszerű szigetelőanyagok alkalmazása jelentősen javíthatja a komfortérzetet és csökkentheti a fűtési költségeket. Ezenkívül a páralecsapódás penészedéshez vezethet, ami allergiás megbetegedéseket okozhat.

Padlás szigetelés

A tetőtér szigetelés előnyei:

 • Energiahatékonyság: A szigetelés akár 30%-kal is csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket.
 • Komfortnövelés: A szigetelt padlás egyenletesebb hőmérsékletet biztosít a lakásban, megszünteti a huzatot és a hideg padlót.
 • Egészségvédelem: A szigetelés megakadályozza a páralecsapódást és a penészedést, ezáltal javítja a levegő minőségét és csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát.
 • Ingatlanérték növelés: A szigetelt padlás növeli az ingatlan értékét.

Hogyan szigeteljünk utólag egy régi tetőteret?

A tetőtér modernizálása során eltávolítjuk a régi, elavult szigetelést, és hatékonyabb, korszerű anyagokat építünk be. A padlásfödém szigetelésére a kőzetgyapot (PAROC), ásványgyapot (KNAUF MPN Plus), üveggyapot (KNAUF, URSA), Puhab vagy esetleg EPS (Thermodam) szigetelést javasoljuk. Ezek az anyagok nemcsak jobb hőszigetelést biztosítanak, de a hangszigetelésben is jelentős javulást eredményeznek. A szigetelés ráadásul úgy kerül beépítésre, hogy a tetőtér későbbi lakótérként történő hasznosítását is lehetővé teszi.

tetőtér szigetelés

Padlás és tetőtér szigetelés de hogyan?

A padlás szigetelése kétféleképpen történhet:

 1. Alulról: Ez a leggyakoribb módszer, és magában foglalja a szigetelőanyag elhelyezését a padlásfödémen. A szigetelőanyagok széles választéka áll rendelkezésre.
 2. Fentről: Ez a módszer akkor alkalmazható, ha a padlást tárolásra használják. A szigetelőanyagot a tetőtérben kell elhelyezni, a padlózat alatt.

A szigetelés vastagsága a klímától és az épület típusától függ. Általában elmondható, hogy hidegebb éghajlaton vastagabb szigetelésre van szükség.


 • Kőzetgyapot v. ásványgyapot: Kiváló hő- és hangszigetelő, tartós és rugalmas tulajdonságokkal rendelkezik, allergén mentes, így ideális választás az érzékenyebb lakók számára is.
 • Üveggyapot: Hasonlóan a kőzetgyapothoz, jó szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, könnyen kezelhető és alkalmazható költséghatékonyabb megoldás.
 • Purhab: Gyors és hatékony megoldás a nehezen elérhető helyek szigetelésére.
 • EPS polisztirol: Tetőtér beépítésekhez, lépésálló hablemez 100,-150,-200 kPa nyomószilárdsággal. Betonfödémek kiváló hőszigetelő anyaga.

A legjobb tetőtér szigetelési megoldások:

A tetőtér szigetelése és kihasználása fontos szempont, különösen sátortetős házak esetében. A megfelelő szigeteléssel a tetőtér hatékonyan kihasználható lakótérként is. A szigetelőanyag kiválasztása mellett fontos a párazáró fólia alkalmazása is a tetőszerkezet védelme érdekében.

Padlás szigetelése kőzetgyapottal:

A kőzetgyapot hatékonyabb hőszigetelést nyújt és kevésbé allergén, mint az üveggyapot, ezért ezt a szigetelőanyagot ajánljuk leginkább. A megfelelő vastagságú szigetelés (általában 20-30 cm) jelentősen javíthatja az ingatlan energetikai besorolását, ezáltal növelve annak piaci értékét is.

Hő- és lépésálló tetőtér szigetelés fűtési rendszerrel:

Ha a tetőtérben betonfödém található, azt is szükséges szigetelni. A szigetelés típusa (EPS 100 lépésálló) attól függ, hogy a területet lakóterületként kívánjuk-e használni. A lépésálló szigetelések lehetővé teszik, hogy a tetőteret különböző funkciókra használjuk, akár kényelmes lakótérként is.

A megfelelő anyag kiválasztásakor figyelembe kell venni:

 1. Hővezetési tényező
 2. Nedvességállóság
 3. Tűzbiztonság
 4. Környezetvédelem - Környezetbarát

Tető és padlás szigetelő anyagok

Mennyibe kerül a padlás szigetelés?

A padlás szigetelésének ára a szigetelőanyag típusától, a vastagságtól és a munkálatok összetettségétől függően változhat. Azonban általánosságban elmondható, hogy a padlás szigetelése egy költséghatékony befektetés, amely hamar megtérül a fűtési és hűtési költségek megtakarításából.