Polisztirol hőszigetelés-Leggyakoribb elkövetett hibák!

2024.04.17
A polisztirol hőszigetelés során elkövetett hibák jelentősen rontják a szigetelés hatékonyságát, és penészedéshez is vezethetnek. Ezért fontos, hogy a munkát csak szakember végezze el, aki kellő tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezik.

Polisztirol hőszigetelés - Leggyakoribb elkövetett hibák!

Felület előkészítés hibái:

  1. Egyenetlen felület: A szigetelőanyag felrakása előtt elengedhetetlen a fal egyenletesre simítása. Ha ez elmarad, a lapok nem fognak megfelelően illeszkedni, hőhidak keletkeznek, és a szigetelés hatékonysága romlik.
  2. Nem megfelelő alapozás: A polisztirol lapok ragasztása előtt lehetőleg meg kell alapozni a felületet (univerzális mélyalapozó). Ha ez elmarad, a ragasztó nem fog megfelelően tapadni, és a lapok leválhatnak.

Málladozó fal

 

Polisztirol hőszigetelés rögzítés hibái:

  1. Nem vízszintes kezdőprofil: A kezdőprofil vízszintességétől függ a szigetelés egyenletessége. Ha a profil nem vízszintes, a lapok ferdén fognak állni, ami esztétikailag is zavaró, és a szigetelés hatékonyságát is rontja.
  2. Hiányzó dűbelezés: A ragasztáson kívül mechanikai rögzítésre is szükség van az egész felületen, főleg magas homlokzatok esetén. A dűbelek elmaradása miatt a hőszigetelés nem lesz elég stabil, és le is szakadhat.
  3. Hézagos illeszkedés: A polisztirol lapoknak hézagmentesen kell illeszkedniük. Ha hézagok maradnak, azokba bejut a víz, ami penészedéshez vezethet, és a szigetelés hatékonysága is romlik.
  4. Kimaradt élvédők: A sarkoknál és éleknél élvédőket kell alkalmazni a szigetelőanyag védelme érdekében. Ezek elhagyása esetén a lapok könnyen sérülhetnek, letörhetnek, ami csökkenti a szigetelés élettartamát és hatékonyságát.

Dűbelezés

Élvédő használa

Nem megfelelő szakértelem hibái:

  1. Hidegben történő kivitelezés: A hőszigetelés kivitelezését csak +5°C feletti hőmérsékleten szabad elvégezni. Ha alacsonyabb hőmérsékleten végezzük a munkát, a ragasztás elválhat a faltól. Vagy megfagyhat.
  2. Hézagok, illesztések nem megfelelő tömítése: Purhabbal kell tömíteni a hézagokat a polisztirol éleinek illeszkedésénél, nyílászárók, lámpák és egyéb elemek körül. Ha nem megfelelő anyagok használunk, vagy nem tömítjük ki a hézagokat szakszerűen, hőhidak keletkeznek, és a szigetelés hatékonysága romlik. (A polisztirol ragasztót ne használjuk a hézagok tömítésére.)
  3. Sietség: A hőszigetelés egy összetett munka, amit nem szabad elkapkodni. Ha sietünk, könnyen elkövethetünk hibákat, amik a szigetelés minőségét rontják.

Ha Ön is tervezi a háza hőszigetelését, javasoljuk, hogy kérjen árajánlatot megbízható kivitelezőtől, és alaposan tájékozódjon a kiválasztott cég munkájáról. Ne bízza a munkát olcsó, megbízhatatlan vállalkozókra, mert a későbbiekben még drágább lehet kijavítani a hibákat. Megfelelő anyagokban, és kivitelező megtalálásában segítséget nyújthatunk.

Ha egy ingyenes helyszíni felmérést és árajánlatot szeretne kérni hőszigetelő anyagokról kérjük töltse ki kérdőívünket!

Űrlap kitöltése!

Pár percet vesz igénybe!