Vakolattípusok

2023.04.03
A vakolattípusok megértéséhez elsőként érdemes megismerni azok összetevőit. Ezek között szerepel a homok, a diszperziók, a műgyanta kötőanyagok, a víz, a vízkezelők, sűrítők, valamint olyan anyagok, amelyek a nedvesítés, a diszpergálás, a filmképzés feladatát végzik.

A habzásgátlók, a töltőanyagok, a szerves és a szervetlen színezékek, az erősítő szálak, valamint a gombaölő szerek egyaránt helyet kapnak a vakolatokban. A felsoroltak mennyisége, minősége természetesen típusonként eltérő.
 
Fontos tudni, hogy a vékony vakolatok nem egyenlők a hagyományos habarcs fajtákkal, ugyanis egészen más kezelést és alkalmazást igényelnek.
 
Milyen vakolattípusokat ismerünk?
 

  • A műgyantás vékonyvakolat a leginkább elterjedt termék, sokan ezt ismerik. Akril Diszperziós műgyanta kötőanyaggal rendelkezik, és szabadon mintázható felületet képez, de megvalósítható dörzs, vagy gördülőszemcsés, kapart hatású, hengerelt felület is segítségével.
  • A szilikongyantás vékony vakolat egyfajta kapart hatású megoldása mikro-szilikon gyanta kötőanyaggal rendelkezik. A műgyantás vékonyvakolatnál jobban teljesít.
  • A mikro-szilikon vékony vakolat mikro-szilikon gyanta kötőanyagának köszönhetően kiváló vízlepergető hatással rendelkezik. Taszítja a szennyeződéseket. Az algák és gombák sem telepednek meg felszínén.
  • Az ún. szilikát vékonyvakolat káli vízüveg kötőanyaggal bír. Abban különbözik az általános műgyantás termékektől, hogy egyfajta merevebb végeredmény valósítható meg használatával.
  • A szálerősítésű vékony vakolatok nem jelentenek többet vagy kevesebbet, mint amiről az elnevezés szól. A speciális kialakításnak köszönhetően magasabb szilárdságot és ütésállóságot eredményez.
  • A hidrofil-hidrofób vékonyvakolatok az elnevezéshez hűen, ellenállnak a nedvességnek, lepergetik a vizet, és kifejezetten gyorsan megszáradnak. A fejlesztéseknek köszönhetően az algák megjelenésének kockázata is minimálisra csökkenthető. S ha már az innovatív megoldások kerültek szóba, akkor mindenképpen figyelmet érdemelnek a nano vakolatok, amelyek újszerű irányt nyitnak meg a vékonyvakolatok világában.
  • A homlokzati rendszerrel kompatibilis vékony rétegű nemes vakolat tulajdonképpen átmenet a vékony- és a hagyományos vastag nemes vakolatok között.
     

Alapvetően elmondható tehát, hogy a vékonyvakolatok tulajdonságait a kötőanyagok határozzák meg. A diszperziós, a szilikon és a szilikát alapú vakolatok között rendszerint a feldolgozhatóságban adódik különbség. Míg a szilikát vakolatokat 7 fok felett célszerű használni, addig a többi vékony vakolat már 5 fok felett, egészen 25-30 fokig kiválóan alkalmazható.

 

A vakolatok struktúráit a következő cikkünkben fogjuk tárgyalni! Érdeklődjön telefonon!