Fehér EPS polisztirol: Hungarocell ahogy mindenki ismeri!

2024.03.20
A fehér EPS a legolcsóbb hőszigetelő anyag.A polisztirol hőszigetelés (más néven EPS) vagy hétköznapi nyelven hungarocell az egyik leggyakrabban alkalmazott homlokzati szigetelőanyag.

EPS polisztirol azaz a hungarocell pár szóban:

Könnyű beépíthetőség:

A hungarocell hőszigetelés kis súlyának köszönhetően könnyen méretre vágható, így a kivitelezése gyors és egyszerű. A legfontosabb jellemzője az igen jó hőszigetelő képesség, amely a cellákban jelenlévő levegőnek köszönhető. A cellákba zárt levegő nem távozik, így az anyag hőszigetelő képessége az idő múlásával sem csökken. Építőiparban a homlokzati hőszigetelés azaz a hőszigetelő rendszer kialakításnál a legnagyobb mennyiségben felhasznált szigetelőanyag a kedvező ára és a könnyű beszerezhetősége révén. A lapok ragasztással, dűbelekkel rögzíthetők a falazathoz. A polisztirol nem rendelkezik kiemelkedő hangszigetelő képességgel, de mégis némileg csökkenti a zajszintet.

Polisztirol gyöngy Homlokzati polisztirol

Tűzvédelmi besorolása. 

Az expandált polisztirolhabok (EPS) éghetőségének, tűzzel szembeni viselkedésének vizsgálata és tűzveszélyességi osztályba sorolása az MSZ EN 13501 szabvány szerint történik.  E kategóriába, a korábbi szabályozás szerinti „nehezen éghető” kategóriába tartoznak.

Ez mit is jelent?

  • Az EPS-habok tűzterhelésnek kitéve égnek, de az égésgátló adalékanyagoknak köszönhetően az égéshő elvételét követően önkioltóan viselkednek, lángolási ideje is rövid azaz gyakorlatilag nem égnek tovább. (Nincs csepegve égés sem, azaz a megolvadt anyag nem terjeszti tovább a tüzet).
  • Égés közben nem keletkeznek mérgező anyagok.

Fontos megjegyzés ezzel kapcsolatban:

  • Az EPS tűzvédelmi besorolása nem jelenti azt, hogy az anyag tűzálló. Tűz esetén az EPS meggyulladhat, de az önkioltó tulajdonságának köszönhetően nem járul hozzá a tűz tovaterjedéséhez.
  • A tűzvédelmi besorolás csak az hablemezre vonatkozik. A szigetelőrendszer tűzvédelmi teljesítménye függ a teljes rendszertől, beleértve a ragasztóanyagot, a hálót és a vakolatot is.
  • A tűzvédelmi előírások betartása kötelező az EPS szigetelés kivitelezése során.

Nedvességgel szembeni viselkedése:

A polisztirol megfelelő kivitelezéssel, és védelemmel ellátva nem szívja fel a vizet, így nedves környezetben is alkalmazható. Azonban fontos megjegyezni, hogy vízszigetelés nélkül a fehér eps szerkezetébe jutó nedvesség csökkenti a hőszigetelő képességet. Tehát az  EPS lemezeket úgy kell beépíteni, hogy a nedvesség hatásától védeni kell.  A tárolása és raktározás alatt rövid idejű nedvességhatás nem okoz minőségi romlást.

Hőszigetelő képesség, állagmegóvás.

A fehér EPS alacsony hővezetési tényezővel rendelkezik, így kiváló hőszigetelő anyag, alkalmas hőveszteség csökkentésére. A hőszigetelő lemezek anyagtulajdonságai az idő múlásával nem változnak, nem korhad, nem rothad. Tartós napfény hatására (UV) a polisztirol felszíne megsárgul, elporlad. A helyesen beépített anyag felülete el van fedve (ragasztótapasz, vakolat), ezért a napfény elleni védelemről a hosszú idejű és szabadtéri tárolásnál kell gondoskodni.

Az EPS környezeti hatásai:

Az (expandált polisztirolhab) kémiailag semleges anyag, ami azt jelenti, hogy nem szennyezi a környezetet. Nem tartalmaz semmilyen olyan anyagot, ami káros hatással lenne az élőlényekre, a természetre, vagy a környezetre, nem bocsát ki mérgező gázokat. A szigetelő lemezek újrahasznosítható anyagok

Energiahatékonyság polisztirrollal Hungarocell

Kiváló ár-érték arány:

A fehér EPS polisztirol az egyik legolcsóbb szigetelőanyag az építő anyag piacon az épületünk energiahatékonyságának növeléséhez. A homlokzati hőszigetelés a leghatékonyabb módja az épületek hőveszteségének csökkentésének, és ezáltal a fűtési költségek jelentős mértékű megtakarításának. A megtakarítás mértéke számos tényezőtől függ, de általánosságban elmondható, hogy az EPS polisztirol hőszigetelés 20-50%-kal is csökkentheti a fűtési energiafelhasználást.