Hogyan csökkenthetőek a rezsiköltségek?

2022.11.08
Kövesd energia megtakarítási tippjeinket!   Az energiahatékonyság talán még soha nem került annyira a középpontba, mint az elmúlt hónapokban. 2022 augusztusában jött a bejelentés, mely szerint a háztartások az elektromos áramért és a gázért is jelentősen többet fognak fizetni, ha túllépik a jogszabályban meghatározott fogyasztási mennyiséget.

A rezsicsökkentett árról mindenkinek megvan a véleménye, ám a tapasztalatok már most azt mutatják, hogy sokan bele fognak csúszni az emelkedett ár megfizetésének kötelezettségébe.
 
Az elmúlt években oly sokszor emlegetett rezsicsökkentés mára nem tartható, ennek hátulütői a vállalkozások, önkormányzatok és az általuk üzemeltetett épületek fenntartása kapcsán már most érződnek. A háztartások várhatóan a hónapokban kapják majd kézhez azokat a csekkeket, melyek már a fűtési költségeket is tartalmazzák. A számítás módja, a rendszerhasználati díj emelkedése, az aktuális felülvizsgálat utáni költségek még mindig nem teljesen tiszták, és sokszor az energetikai szakértők számára is kihívást jelent a tényleges értelmezés. Mit tehetünk ilyenkor annak érdekében, hogy életminőségünket ne kelljen lentebb adni, viszont mégse menjen el az egész fizetés a rezsire? Lehetséges egyáltalán egyensúlyt találni, vagy biztosan spórolásra vagyunk kárhoztatva?
 
Az átlag feletti gázfogyasztásnál hétszeresére nőtt árak megfizetése sok háztartásnak egyenesen lehetetlen küldetés. Fűteni pedig kell. A legtöbb, amit tehetsz, az a hőszigetelés, az ingatlan korszerűsítése, melynek köszönhetően a téli hónapok átvészelhetővé válnak, és jó eséllyel a gáz- és elektromos áram felhasználása is csökkenthető. Tarts velünk, hasznos tippekkel szolgálhatunk az energia megtakarítását illetően!
 
Energiahatékonysági vizsgálat? Fontosabb, mint hinnéd!
 
Az ingatlanoknál több olyan kritikus pont is adódhat, ahol a meleg szökik a házból. Ezt laikusként is megállapíthatjuk, ha a nyílászárók régiek, a homlokzat már ránézésre sincs jó állapotban. Ugyanakkor csak ritkán van úgy, hogy a háztartások megengedhetik maguknak a teljes energetikai korszerűsítést. Nem árt tudni, hogy mely területek érdemelnek fokozott figyelmet, milyen beruházásokkal célszerű kezdeni. Tudtad, hogy mivel a meleg levegő felfelé száll, ezért a legtöbb hő a padlásfödém irányában távozik a lakásból? Ha biztosra akarsz menni, akkor érdemes ezzel a területtel kezdeni az energetikai felújítást.
 
Járható vagy nem járható padlásszigetelés? 
 
Elsősorban erről érdemes dönteni akkor, ha a padlás szigetelése a cél. Amennyiben tárolásra használod a padlást, tehát rendszeresen vagy időnként feljársz oda, akkor a járható szigetelés mellett érdemes letenni a voksot. A födém megfelelő szigetelésével akár 30%-kal is csökkentheted az energiaveszteséget.
 
Az a bizonyos sokat emlegetett homlokzati hőszigetelés 
 
A használt ingatlanok esetében egyértelműen a homlokzat utólagos szigetelése az egyik legfontosabb korszerűsítési feladat. Nemcsak a téli rezsiszámla csökkenthető ilyen módon, hanem nyáron sem kell annyit használni a klímát. Mire érdemes odafigyelni a homlokzat esetében? Elegendő csupán a falazatra és az arra rögzített szigetelésre ügyelni, vagy más dolgok is befolyásolják az energiahatékonyságot?
 
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nyílászárók állapota korántsem elhanyagolható. Hiába a homlokzati felújítás, ha az ablakok és az ajtók régiek, elavultak, és átengedik a hőt. A háromrétegű üvegezéssel ellátott ablakok bizonyulnak a legjobb választásnak. Ezeknek használatával már alapvetően 20%-kal csökkenthető a fűtésre fordított összeg. Persze ez utóbbi attól is függ, hogy milyen fűtési rendszert alkalmazol, mennyibe kerül aktuálisan a fűtéshez használt alapanyag.
 
A homlokzat kapcsán természetesen a lábazat kérdése is kiemelt jelentőséggel bír. Míg a padlás szigetelése bármikor elvégezhető, addig a homlokzat és a lábazat szoros egységet képeznek, tehát együttesen javasolt azok korszerűsítésével foglalkozni. Ezt előzze meg a nyílászárók cseréje.
 
Növekvő alapanyag árak 
 
A hőszigeteléssel kapcsolatos feladatok egyre magasabb költségvonzattal járnak. Az alapanyagok ára egyébként is sokat drágult az utóbbi időben, de a munkadíjak sem lettek olcsóbbak. A homlokzat méretétől és a nyílászárók számától függően akár több milliós kiadás is lehet, ha rászánjuk magunkat a hőszigetelésre. Ha viszont megszületett a döntés, akkor érdemes körültekintően megválasztani mind a rendszerben használandó alapanyagokat, mind a szakembereket. 2022. december 31-ig még 50%-os állami támogatással lehetséges a szigetelési felújítás. A számlával igazolt kiadásoknak felét, maximum 3 millió forintot visszatérít az állam. 25 év alatti gyermeket nevelőknek megfelelő a lehetőség.
 
A homlokzati vakolat és szigetelő felújítást, valamint a nyílászárók cseréjét követően is van mit tenni a kevesebb havi kiadás érdekében. A kazán lecserélésekor a korszerű, kondenzációs kazánban érdemes gondolkodni. Ez hatékonyabban használja fel a hőt, és egyúttal az ingatlan értéknövekedését is szolgálja. Ez utóbbi kifejezetten hasznos lehet akkor, ha a jövőben esetleg értékesítésre kerülne a sor.
 
Hőmérséklet és takarékoskodás: Mekkora hőfok az ideális?
 
A gázfűtéssel rendelkezőknek érdemes alternatív megoldásokban gondolkodni, ha aktuálisan nincs lehetőség a teljes fűtési rendszer átalakítására. A hűtő-fűtő klíma beszerelése mellett a szintén árammal működő olajradiátor, a fűtőpanelek éppen úgy egyfajta alternatívát kínálnak, mint a szilárd tüzelőanyag alkalmazása. Ez utóbbit minden korábbinál többen választják idén, sőt, gyakran olyanok is mellette döntenek, akik korábban soha nem használtak kályhát vagy kandallót.
 
A takarékoskodás valószínűleg minden háztartásban felmerülő téma. A réteges öltözködés mellett a 20 fok is elegendőnek bizonyulhat. Mivel a konyhában a főzéssel, sütéssel is hő termelődik, így itt a 18 fok sem túl kevés. Az éjszakai nyugalomhoz szükséges körülmények között a viszonylag alacsonyabb hőfok az ideális, így itt 16-18 fok megfelelő. Ellenben a fürdőszobában némileg melegebbre van szükség, itt legalább 22-24 fokot érdemes megvalósítani.
 
A termosztát lentebb kapcsolásával szintén sokat lehet takarékoskodni. Ha tehát a nap nagy részét munkahelyeden töltöd, és üres a lakás, akkor megéri lekapcsolni a hőfokot. A radiátor melegének áramlására is célszerű figyelni. A száradó ruhákat soha ne a radiátor elé helyezd, bármennyire is csábító a gyorsabb száradás lehetősége. Ezzel ugyanis a hő terjedésének útját állod, és a fűtés hatékonyságát csökkented ezzel.

Természetesen a jobb komfortérzetett egy korszerű hőszigeteléssel egyszerűbb elérni és nem kell minden nap reszketve néznünk a gázóra pörgését. Egy vastagabb hőszigeteléssel akár 40-50%-os megtakarítást is elérhetünk. Nézzen szét hőszigetelő rendszereink között a hőszigetelő webáruházunkban! 
 
Egyszerű, de nagyszerű ötletek
 
Bár alapvetően nyilvánvalónak tűnik, mégis érdemes felhívni a figyelmet a réteges öltözködésre, a mamusz viselésére, de a vastag zokni is remek választás akkor, ha nincs megfelelően szigetelve a padló. A mostanában divatos, un. shaggy szőnyegek szintén jobb hőérzetet biztosítanak.
 
A lakástextíliák megválasztásakor is érdemes a szigetelő, meleg, vastag anyagokat előnyben részesíteni. A falvédők még mindig nem mentek ki a divatból, mint ahogyan a sötétítő függöny esetében is jó ötlet a vastag anyagokat választani. S ha már a nyílászárók környékéről esett szó, akkor a redőny jelentette szigetelés mellett sem mehetünk el. Esténként leengedve azt, még inkább megakadályozható, hogy kiszökjön a meleg az ingatlanból.
 
Energiatakarékos hűtőhasználat 
 
A hűtő és a fagyasztó rendszeres használatban vannak. Ezek költségével mindenképpen számolni kell. Nem mindegy azonban, hogy mennyi ideig tartjuk nyitva az ajtókat, ugyanis ilyenkor a beáramló meleg levegő lehűtése plusz energiát igényel a készüléktől. Elsősorban a beépített hűtő esetében fontos, hogy elegendő helyet hagyjunk mögötte, ezzel biztosítva a jó szellőzést. A kondenzátorrács tisztítása legalább ennyire fontos.
 
A tetőtér szintén kiemelt figyelmet érdemel!
 
Tudtad, hogy ha a tetőtér megfelelően szigetelt, akkor azzal akár 15 fokkal alacsonyabb lehet ott nyaranta? Ez kifejezetten hasznos, hiszen a tetőtér rendkívüli módon fel tud melegedni ilyenkor. A klímahasználat költségein jelentős összegeket spórolhatsz meg. Nem csak a nyári hónapokban jelentkezik azonban a hőszigetelés előnye. Az födémszigetelés szigetelés 30 cm-es vastagságban kifejezetten jó választás. A tetőtéri ablakok hőszigeteltre cserélése mellett nyáron azzal is takarékoskodhatsz, ha hajnalban szellőztetsz, nappal pedig inkább az árnyékolást választod.
 
Takarékoskodj az árammal!
 
Gondoltál már arra, hogy LED-égőkre cseréld a hagyományos izzókat? Apropó, világítás! Nem kell mindenhol felkapcsolni a villanyokat, ahogy hazaérsz. Elég abban a helyiségben világítani, ahol éppen tartózkodsz.
 
A mosási szokásokat is érdemes újragondolni. Ha csak 10 fokkal csökkented a mosási hőfokot, már azzal energiát takaríthatsz meg. Nyáron felesleges beindítani a szárítógépet, és egyébként is megfontolandó annak üzemeltetése.

Fotó forrás: MARKETWATCH PHOTO ILLUSTRATION/ISTOCKPHOTO