Homlokzati hőszigetelés-Gondolkodj rendszerben!

2024.03.19
Homlokzati hőszigetelés. Mi köze ahhoz, hogy gondolkodj rendszerben! Hogyan függ össze mindez a hatékony szigeteléssel? Miért fontos erre odafigyelni?

Homlokzati hőszigetelés azaz a hőszigetelő rendszer!

Alapvetően több alkotóelemből áll, és ez akkor sincsen másként, ha szigetelésről van szó. Nemcsak az alapanyagok összeválogatása, együtt történő alkalmazása, hanem a felhasználás módja is megköveteli, hogy egyetlen gyártó termékei mellett tedd le a voksod. A készlet tehát legalább két külön elemből álló építési terméket jelent, amelyeket a beépíthetőséghez együtt kell alkalmazni.

 
Fontos a jogszabályoknak való megfelelés!

 
A hazai gyakorlatban az Európai Uniós Műszaki Engedély, vagy a Magyar Építőipari Műszaki Engedély, vagy a Nemzeti Műszaki Értékelés kiadása a cél, ehhez pedig a vonatkozó jogszabályokban meghatározott szempontok és paraméterek alapján kell a vizsgálatokat lefolytatni.
 
A manapság alkalmazott Teljesítmény nyilatkozatot magyar nyelven kell rendelkezésre bocsátani, erre a forgalomba hozó kötelezett. A korábban használt Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozattal a gyártó csupán a termék építési célra való alkalmasságáról nyilatkozott, a Teljesítmény nyilatkozat ezzel szemben csak a termék képességeiről nyilatkozik, a célnak megfelelően történő felhasználásról már a felhasználó dönt. Utóbbi határozhatja meg, hogy miként építi be az alapanyagot, milyen egyéb anyagokkal társítja. Itt kerül képbe a rendszerként történő alkalmazás.
 
A Teljes Hőszigetelő Rendszer (THR) akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha az előzőekben említett ETA, ÉME, vagy NMÉ engedélyével igazolható, hogy a rendszer egyes elemei egymással kompatibilisen dolgoznak együtt. Ez az összeférhetőség a teljesítményről még nem ad információkat, ehhez nemzetközi normáknak kell megfelelni. Független Vizsgáló Intézet gondoskodik arról, hogy a teljesítményről is pontos információkhoz lehessen jutni. Mindezek együttvéve nagy segítséget nyújtanak ahhoz, hogy az egyes termékek rendszerként megfeleljenek az igénybevételnek.


Mit jelent mindez a gyakorlatban? 


A minden korábbinál szélesebb piaci kínálatban eltérő minősítések, és persze különféle minőséggel rendelkező termékek vannak jelen. Bármit bármivel azonban nem érdemes összeépíteni, így ugyanis nem kaphatjuk meg a biztonsággal alkalmazható végeredményt. A THR alkotóelemei rendszerben teszik lehetővé az időtálló minőség és az ellenálló képesség megvalósítását. A gyártói utasításoknak megfelelő felhasználás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyártó által ígérteket kaphassuk.

 
Milyen részekből áll a homlokzati hőszigetelés?

 
Ha a homlokzati hőszigetelés felépítését vesszük górcső alá, akkor a hordozó alap, a vakolat és rendszerragasztó fölé a hőszigetelő anyag, majd arra az üvegszövet, a dűbelek, végül egy erősítő alapréteg, az elmaradhatatlan alapozó, és az ízlésüknek, valamint a kültéri alkalmazásnak is megfelelő fedőréteg következik. Mindezek egymással kompatibilisen, rendszerként szolgálják a tökéletes hőszigetelés megvalósítását és az időtálló minőséget.