Miért fontos a lábazat hőszigetelése?

2023.05.14
A lábazat hőszigetelése számos fontos előnyt kínál egy épület számára. Lábazati hőszigetelés xps extrudált anyagokkal.

Itt vannak a legfontosabb okok:

 • Energiahatékonyság: A lábazat hőszigetelése csökkenti az épület hőveszteségét. Az alacsony hővezetési tulajdonságú szigetelőanyagok megakadályozzák a hő áramlását a lábazat mentén, így minimalizálva az épület hűtési vagy fűtési igényét. Ez energia- és pénzmegtakarítást eredményez a hosszú távon.
 • Komfort és belső hőmérséklet szabályozása: A lábazat hőszigetelése segít stabilizálni az épület belső hőmérsékletét. Az izoláció csökkenti a hideg falak okozta hidegérzetet a földszinti helyiségekben, és megakadályozza a hőmérséklet ingadozását a lábazaton keresztül. Ez a kellemesebb beltéri klímát eredményezi.
 • Páralecsapódás megelőzése: A lábazat hőszigetelése csökkenti a páralecsapódás kockázatát. Ha a hideg külső felület találkozik a meleg belső levegővel, páralecsapódás léphet fel, ami penészképződést és nedvességproblémákat okozhat az épületben. A megfelelő hőszigetelés védi a lábazatot a hideg hőhidaktól, és minimalizálja a páralecsapódás kialakulásának esélyét.
 • Hőhidak minimalizálása: A lábazat hőszigetelése csökkenti a hőhidak kialakulását. A hőhidak olyan területek, ahol az épület szerkezete megszakad vagy hővezető anyagok találkoznak, és a hő könnyen áramlik. A nem szigetelt lábazatok hőhidakat jelenthetnek, ami fokozza a hőveszteséget és a hideg-hidak kialakulását.
 • Tartósság és védelem: A lábazat hőszigetelése védi az épület szerkezetét. Az izoláció csökkenti a hőmérséklet-ingadozások hatását, amelyek idővel károsíthatják a betont vagy a falazatot. Emellett a szigetelőanyag védelmet nyújt a nedvesség, az eső, a fagy és más környezeti hatások ellen.

Megjelenhet a penész, ha nincs szigetelve a lábazatunk?

Igen, ha a lábazat nincs hőszigetelve, és csak a homlokzat része kapott szigetelést, akkor fennáll a penész megjelenésének kockázata. A lábazat hőszigetelésének hiánya hőhidakat eredményezhet a falak mentén, ahol a hideg felület találkozik a meleg levegővel. Ez a hideg felület kedvező feltételeket teremthet a páralecsapódásnak és a nedvesség felhalmozódásának. Ha a nedvesség nem szellőzik ki és nem szárad ki megfelelően, akkor penészesedés alakulhat ki.

A penész káros hatással lehet az épületre és az egészségre is.

Penészgombák allergiás reakciókat és légúti problémákat okozhatnak az ott tartózkodók számára. Emellett a penész károsíthatja az épület szerkezetét és a belső felületeket.


A lábazat hőszigetelése segít megelőzni a penész kialakulását a falakon és a belső térben. A megfelelő szigetelőanyag használata és a hőhidak minimalizálása csökkenti a páralecsapódás esélyét, így megakadályozza a nedvesség és a penész megjelenését. Ne felejtsük el, hogy a külső falakra rátolt bútorok és a szellőzés hiányossága ugyanúgy fokozhatja a penész kialakulásának esélyét! 


Fontos tehát, hogy az épület minden részét, ideértve a lábazatot is, megfelelően hőszigeteljük, hogy minimalizáljuk a penész és a nedvesség problémáit.

Milyen vastag lábazati hőszigetelés-t válasszunk? 

Első és legfontosabb a szigetelés vastagságának elhatározása előtt, hogy eldöntsük, egy vagy kétsíkú lábazatot szeretnénk. Ennek kiválasztása leginkább esztétikai szempontból fontos. Ezt az épület jellege és az ízlésünk határozza meg. 

Tegyük fel, jelenleg pozitívban van a lábazatunk a homlokzati síktól 2 cm-re, viszont azt szeretnénk végeredményben, hogy 1 síkon menjen a homlokzat és lábazat. Ha nincs egyéb befolyásoló tényező, mint pl a lábazat vagy a homlokzat függőlegestől való eltérése, akkor amíg a homlokzaton 10 cm-es lapokat alkalmazunk, addig a lábazaton 8-at.

Egy másik példa:

Tegyük fel 1 síkon van jelenleg a homlokzat és lábazatunk és szeretnénk, ha szigetelést követően bentebb legyen a lábazat 2-3 cm-rel a homlokzattól.

Ebben az esetben 10-es homlokzat esetén érdemes 6-8 cm-es xps szigetelő lapot alkalmazni.

Fontos:

 • Ne tervezzék a lábazat szigetelését úgy, hogy vastagabb legyen a homlokzati szakasztól, mivel leázást okozhat. 
 • A homlokzat-lábazat meghatározásakor ne legyen nagy a vastagság eltérés, mivel  a falazat-lábazat hőátadási tényezőkben is nagy lesz, ezáltal hidegebb időkben páralecsapódással (penésszel) is járhat

A lábazati szigetelés vastagsága függ a környezeti tényezőktől, az épület típusától és más tényezőktől. Általában a lábazati szigetelés vastagsága 5-15 cm xps között változhat, de az optimális vastagság kiválasztásához érdemes egy szakemberrel konzultálni, aki figyelembe veszi az adott épület egyedi jellemzőit.

Cégünknél 2-30 cm között választhat az xps lapok közül! 

A választás során figyelembe kell venni az épület földközeli részeinek hőveszteségét, a környezeti hőmérsékletet, a nedvességtartalmat és a szigetelőanyag hővezetési tényezőjét (lambda érték). Minél alacsonyabb a szigetelőanyag hővezetési tényezője, annál hatékonyabb lesz a szigetelés.


Fontos megemlíteni, hogy a lábazat szigetelésén túlmenően a megfelelő vízszigetelés is elengedhetetlen a nedvesség bejutásának megakadályozása érdekében. A vízszigetelés rétege és a szigetelés közötti megfelelő légáteresztő réteg kialakítása szintén fontos az épület hosszú távú védelme érdekében.


Minden esetben javasolt szakértői tanácsot kérni, hogy meghatározzák az adott épületre legmegfelelőbb lábazati szigetelés vastagságát a helyi körülmények és az építési előírások figyelembevételével.

Milyen az XPS lap élettartalma?

 • Az XPS (extrudált polisztirolhab) szigetelés általában nagyon tartós és hosszú élettartammal rendelkezik.
 • Az XPS anyagokat olyan folyamat során állítják elő, amelyben a polisztirol habot extrudálják és összeolvasszák, így sűrűségben és szerkezetben is homogén anyagot kapunk.
 • Az XPS szigetelés előnye, hogy vízálló és ellenálló a nedvesség behatásának, ami hosszú távú teljesítményt biztosít. Ez az anyag nem hajlamos a penészesedésre vagy a rothadásra, és képes megtartani a hőszigetelő tulajdonságait évekig.
 • Az XPS szigetelés szilárd és tartós szerkezettel rendelkezik, amely ellenáll a nyomásnak és az ütéseknek, így ellenállóbb az időjárási hatásokkal és a mechanikai terhelésekkel szemben.
 • Mivel az XPS anyagok tartósak és stabilak, általában hosszú élettartamra tervezték, és jellemzően több évtizedig megfelelő védelmet nyújtanak az épületnek. Fontos azonban megfelelő telepítési módszerek betartása és a gyártó által ajánlott karbantartási irányelvek követése a maximális hatékonyság és élettartam biztosítása érdekében.

Dűbelezés, rögzítés:

Az XPS (extrudált polisztirolhab) és betonlábazat esetén több lehetőség is van a dűbelezésre.

A dűbelek használata a szigetelőanyagok rögzítésére és a szilárd kapcsolat biztosítására szolgál a betonlábazattal.
A következők néhány gyakran használt dűbelezési módszer:

 • Műanyag dűbelek: Az XPS szigetelőlapokat gyakran rögzítik műanyag dűbelek segítségével. Ezek a dűbelek speciális műanyag csapok vagy tűk, amelyeket beillesztenek az XPS lapokba, majd a betonlábazatba helyezik. A dűbel fejét általában be kell süllyeszteni az XPS szigetelés felszínébe.

A műanyag dűbelek nem minden esetben nyitnak, ezért javasoljuk a fémszeges dűbeleket a lábazati lapok rögzítése céljából! 

 • Acél dűbelek: Az acél dűbelek is használatosak az XPS szigetelés rögzítéséhez. Ezek általában hosszabb és vastagabb dűbelek, amelyeket a betonlábazatba ütnek vagy beágyaznak. Az acél dűbelek erősebb rögzítést biztosíthatnak, különösen akkor, ha nagyobb terhelés vagy erős szélterhelésnek vannak kitéve.

Az xps lapok rögzítése során mindig használjunk xps polisztirol ragasztót is. 

Mivel fedjük a lábazati hőszigetelésünket? 

 • Burkolás: kerámia- vagy kőburkolatokat, amelyek tartósak és ellenállnak a nedvességnek és a környezeti hatásoknak. Ezek a burkolólapok esztétikus megjelenést kölcsönöznek a lábazatnak, és egyúttal további védelmet nyújtanak a szigetelésnek.
 • Színezés: Műgyantás gyöngyvakolattal, vagy homlokzati szilikonos vakolattal. 
 • Lábazati betonfestékkel: Hálózást és glettelést követően akár le is festhetjük lábazati betonfestékkel!