Többlethálózás: milyen szerepe van a hőszigetelésben?

2023.02.16
A teljes homlokzati hőszigetelő rendszer felépítése ragasztott vagy ragasztott és mechanikai rögzítéssel ellátott hőszigetelő lemezekkel indul, a homlokzat síkján pedig üvegháló betét és azon alapozott vékonyvakolat helyezkedik el. A kifogástalan végeredmény érdekében azonban korántsem mindegy, hogy milyen minőségű üveghálóra esik a választás, és mennyire szakszerűen kerül az beépítésre.

Fontos tudni, hogy az épület bizonyos részein plusz odafigyelés, és extra kialakítás szükséges a kifogástalan végeredményt megcélozva.
 
Hálóbetétek az ablakok sarkainál 
 
A négyzet alakú hálórácsok rombusz-szerűen elnyúlnak, és ezen a ragasztókkal és vakolatokkal sem lehet segíteni. Érdemes tehát a nyílászárók sarkainál 45 fokban elfordított erősítő háló betéteket alkalmazni. Ezek minimális mérete rendszerint 20X33 cm.
 
Fém- és műanyag élvédők az épületek sarkainál
 
Hasonló a helyzet az épületek sarkainál, az éleknél. Itt a megerősítés dupla háló alkalmazásával, vagy speciális profilok beépítésével történhet a profi munkavégzés. A fém élvédők egyenlő szárú L-profilok, és alumíniumból készülnek. A kialakítás megegyező, ám az anyag különböző a hálós műanyag élvédőknél, amelyek extrudált PVC elemek.
 
A homlokzaton történő hálózás:

Az anyagokban megerősített hálók többlet üvegszálakkal kerültek kivitelezésre, és ragasztótapaszba ágyazva kiválóan alkalmazhatóak az éleknél is. Amennyiben toldásra lenne szükség, akkor azt min. 10 cm-es átfedéssel érdemes elvégezni.
 
Léteznek olyan fém-, vagy műanyag élvédők, amelyek üvegháló sávval vannak összeépítve, ezzel a hatékonyabb rögzítést biztosítva.
 
A tekercselhető élvédő nem más, mint hálósávra ragasztott keményműanyag lemez. Ezt tetszőlegesen hajlítható élvédőnek is hívják.  Ez így együtt lehetővé teszi, hogy beépítéskor tetszés szerinti szögbe állíthassuk, és méretre szabhassuk, tehát toldásra nem lesz szükség.
 
Legyen szó bármelyik élvédő típusról, a ragasztót alá kenjük, majd plusz mennyiség alkalmazásával gondoskodjunk a beágyazásról.