Miért fontos a jó hőszigetelés? És mi annak az igazi titka?

2023.11.20
Amikor egy lakás felújításán gondolkodunk, akkor bizony rendkívül fontos, hogy az megfelelően szigeteljen, és a külső hatásokkal szemben minden tekintetben ellenálló legyen.

Mégis, mi az igazán jó hőszigetelés titka? Mit tehetünk szakemberként, megrendelőként annak érdekében, hogy a kivitelezési munka tökéletes legyen? Mutatjuk!

Miért fontos, hogy jó szigetelőanyagot használjunk?

Alapvetően azért, mert jó alapanyag hiányában nem lehet igazán profi munkát végezni. Előfordulhat esetenként, hogy valaki rossz helyről, megbízhatatlan forrásból szerzi a termékeket – ez esetben érdemes lehet műszaki ellenőrt hívni, vagy valamilyen anyagvizsgáló mesterembert, aki megnézni, hogy valóban megfelelő lenne-e az adott anyag a munkálatok elvégzésére. Ez azért is rendkívül fontos, mert akár visszabontási munkákra is sor kerülhet a későbbiek során, ha nem a jó anyagot építettük be a konstrukcióba.


Milyen anyagtípusok léteznek?

Több -féle anyagtípus is létezik, amennyiben jó szigetelőanyagon gondolkodunk. Íme, egy rövid lista – melyek összefoglalják azok legfőbb jellemzőit:
 
Kőzetgyapot. Az utóbbi időben vált egyre keresettebb termékké, rendkívül sokoldalúan használható fel, és kifejezetten szeretik luxus, igényes házakba beépíteni.
 
Festékek. A festék csupán a ráadás az egész szerkezeten – viszont, ennek is lehet valamilyen szigetelő hatása. Érdemes lehet utánaolvasni, hogy az általunk választott márka vajon rendelkezik-e érdemi szigetelő tulajdonsággal.
 
Polisztirol. Egy kifejezetten olcsó, ámde annál könnyebben használható alapanyag, rendkívül könnyű, viszont nem ereszti át a hőt. Tartóssága és sokoldalú felhasználhatósága teszi őt kifejezetten ismertté és szeretetté a magyar felhasználók körében.

Mennyi lehet a mesterember munkadíja?

Ez térségenként, és kivitelező csapatonként változik, de nagyjából 6-12.000 Ft / óra egy jó szakember díjazása. A segédmunkások mindig alacsonyabb árakon dolgoznak, mint az igazán professzionális mesterek. Ennek köszönhetően a kivitelezés ára valamelyest szórhat, habár, az elvégzett munka minősége sem mindig egyforma, vagy egységes.